Gratis oplæg for studerende
For at dele de særlige kompetencer, som ikke mindst på det bibliografiske område er koncentreret hos DBC, tilbyder vi undervisningsinstitutioner gratis oplæg om DBC's kerneområder.
Studiefaglig kontekst, niveau og form aftales nærmere mellem undervisningsinstitution og oplægsholder. Vi er desuden åbne for ønsker om andre emner end de her nævnte, ligesom vi gerne indgår i samarbejder, hvor vores produkter indgår som cases i undervisningsforløb.
Kontakt
Kontaktperson: Anni Jacobsen, aja@dbc.dk
Metadata – introduktion
Introduktion til metadatas formål og funktion og til DBC’s arbejde med metadataproduktion. Oplægget henvender sig til nye studerende.
Oplægsholder 'Metadata - introduktion': Bibliografisk konsulent Hanne Hørl Hansen.
Emneindeksering i praksis
Få et indblik i, hvordan over 40 biblioteksfaglige medarbejdere hos DBC dagligt tildeler emnedata til bøger, artikler, film og musik. Hør, hvordan kunstig intelligens kan understøtte arbejdet – og hvorfor den menneskelige indeksør stadig er uundværlig.
Ved små hold kan introduktionen evt. foregå på DBC med mulighed for, at de studerende kan snuse til selv at katalogisere.
Oplægsholder 'Emneindeksering i praksis': Leder af team, der katalogiserer bøger, artikler og musik, og souschef i DBC's metadataafdeling, Hanne Lydom Thomsen.
Bibliografiske udviklingsperspektiver
Bibliografiske udviklingsperspektiver nationalt og internationalt. Hvad sker der i Danmark og i udlandet mht. regler og format? Hvad er det nye, og hvorfor er det vigtigt i en netsammenhæng? Forstå bl.a. baggrunden for, at Danmark har valgt at gå over til det nye regelsæt Resource Description & Access (RDA).
Oplægsholder 'Metadata - introduktion' og 'Bibliografiske udviklingsperspektiver': Bibliografisk konsulent Hanne Hørl Hansen.
Digital adfærd og brugerdrevet innovation
Stadigt flere har digitale platforme som den vigtigste indgang til tekst og medier, og her er bibliotekernes rolle som formidler af kulturelle oplevelser udfordret af globale kommercielle giganter som Amazon, Facebook, Netflix, Google, Spotify m.fl. For især unge borgere er den digitale indgang den vigtigste, og truslen er derfor eksistentiel. Hvad er svaret på den udfordring?
I oplægget formidles centrale erkendelser om biblioteksbrugernes informationsadfærd, en metode til brugerdrevet innovation og eksempler på de digitale løsninger, som i fremtiden kan udgøre bibliotekernes vigtigste interaktion med brugerne.
Oplægsholder 'Digital adfærd og brugerdrevet innovation': Projektleder i DBC's afdeling for produktudvikling, Christian Ertmann-Christiansen.