Flere end 60 deltog på temadagen hos DBC - fra over 30 forskellige biblioteker.
”Man tænker, at man bare kan låne det fra de andre folkebiblioteker, men vi kasserer jo alle sammen!”
Når Borgerservice flytter ind, og når biblioteket forandrer sig til kulturhus, skal den plads, cd-krybberne optager, måske bruges til noget andet, og der må skæres i samlingen. Samtidig betyder økonomien, at også indkøbsbudgettet beskæres voldsomt.
Men hvordan beslutter man, hvad man skiller sig af med, og hvad man beholder? Og ville det ikke være smart, hvis bibliotekerne blev bedre til at koordinere på tværs, hvad de kasserer?
Stor kassation – små budgetter
At dømme efter diskussionen på DBC’s nyligt afholdte musiktemadag er øget kassation og minimerede budgetter noget, der i høj grad optager musikbibliotekaren på gulvet ude på de danske biblioteker.
Tobias Enevoldsen, Martin Verner Hansen og Gitte Lohse fra Gladsaxe Bibliotekerne fortalte, hvordan de beslutter, hvilke materialer der skal ud, og hvilke der skal blive, så man både tager hensyn til økonomi og plads, tilpasser samlingen til byens borgere og bliver ved med at være et folkebibliotek i udvikling og ikke et museum.
Hvordan vælger de andre, hvad der skal ud, og hvad der skal blive, når materialesamlingen skal beskæres? Det var et af punkterne på programmet.
Biblioteket skal vælge
Derudover bød programmet for de over 60 deltagere fra mere end 30 biblioteker på debat, om bibliotekerne har brug for at have deres egen streaming-tjeneste, og dagens særlige gæst, musikjournalist Jan Sneum, opfordrede i sit indlæg bibliotekerne til at profilere sig, specialisere sig og i det hele taget gøre det, biblioteker kan: foretage valg.
Bibliotekerne skal ikke være bange for at specialisere sig, og så skal de passe på med ikke at fokusere for meget på ikke-brugerne - hellere koncentrere sig om at sælge god kaffe til kaffeelskere end at forsøge at sælge det til tedrikkere, lød en af pointerne fra musikjournalist mm. Jan Sneum, der gæsteoptrådte på dagen.
Lettere at søge i klassisk musik
Ud over at give deltagerne mulighed for at netværke og hente inspiration fra hinanden afholder DBC musiktemadage for at sikre dialogen om vores ydelser til bibliotekerne.
Blandt andet kunne bibliotekarerne høre om, at DBC arbejder på at gøre det lettere at søge i den klassiske musik ved at kæde ’standardtitler’ (f.eks. Tryllefløjten) sammen med de titler, der står på de konkrete fonogrammer (f.eks. Die Zauberflöte).
Temadagen giver mulighed for dialog med DBC og netværk med fagfæller.
Hits for Kids
Samtidig fik vi brugbare tilbagemeldinger om vores udvælgelse af noder og musikoptagelser til bibliotekerne: Ja, Hits for Kids er stadig biblioteksrelevant. Nej, der er ikke det store behov for blu-ray.
Kom med jeres ønsker
Vil dit bibliotek være med til at påvirke, hvad DBC vælger ud på musikområdet? Så kan du altid komme med ønsker på teamMUS@dbc.dk og på Facebookgruppen DBC Musik. Måske ses vi endda til næste temadag for musikbibliotekarer?