Buggi.dk giver børn læselyst ved at hjælpe dem med at finde den helt rigtige bog.
Børn, der får gode læseoplevelser, får lyst til at læse mere! Det er tanken bag den nye hjemmeside buggi.dk.
Siden hjælper med at finde bøger, der passer lige præcist til det enkelte barn: Hvor svær skal bogen fx være? Skal den være kort eller lang? Hvor mange billeder skal der være? Skal den handle om dyr, være sjov eller uhyyyyyyyyggelig?
Emojis taler til børn
Målgruppen for Buggi er børn på cirka 8-12 år, så der er gjort meget ud af at appellere visuelt til netop dem. Som noget helt centralt bruger sitet emojis i stedet for ord til at illustrere stemninger, emner m.m., og ’sliders’ til at vælge sværhedsgrad eller længde.
Buggi bruger emojis til at illustrere stemninger og emner.
Det er let for barnet at vælge fx sværhedsgrad og - som her - længden af bøgerne.
Udvalgt af bibliotekarer
Buggi indeholder et kernerepertoire på 500 forslag til bøger, som er udvalgt af skole- og børnebibliotekarer. I forbindelse med sitet er der lavet et vokabular over bl.a. stemninger, som de selv samme fagpersoner så har koblet til de enkelte bøger.
Afprøvet på børn
”Vi har undersøgt, hvad der er vigtigt for børn mellem 8 og 12 år, når de afgør, hvilken bog de har lyst til at læse, og så har vi ’tagget’ Buggi-bøgerne med de informationer,” siger Stine Weymann, der som projektleder har styret udviklingen af Buggi.
Undervejs er flere prototyper blevet afprøvet på børn i 3.-5. klasse. Det førte blandt andet til beslutningen om at bruge emojis.
”Ord, som falder voksne helt naturligt, siger ikke nødvendigvis børn så meget, fx et ord som ’genre’. Det blev hurtigt klart for os, at det fungerede bedre at gøre det visuelt i stedet,” fortæller Stine Weymann.
Støttet af Fonden DBK
Udarbejdelsen af det særlige vokabular for stemninger, emner, genrer m.m. og arbejdet med at koble det til de 500 bogforslag er finansieret af Fonden DBK. Resten af udviklingen er udført og betalt af DBC.
Fonden DBK har støttet udviklingen af Buggi. I november overrakte adm. dir. for Fonden DBK Carsten Dalbo Pedersen en check på 175.000 kr. til projektleder hos DBC Stine Weymann. Læs også: DBC får støtte af Fonden DBK til at videreudvikle et læsekompas for børn.
Betaversion med udviklingspotentiale
Buggi er en betaversion med et begrænset antal bogforslag, der lige nu alle er skønlitteratur. DBC håber, at udvalget på sigt kan blive større og bredere, og at der bliver flere muligheder på sitet. Fx ville det også være oplagt, hvis Buggi kunne tilpasse sine forslag til bøger, der findes og er hjemme på det enkelte barns eget skole- eller folkebibliotek og vise barnet hen til den rigtige hylde.
Det kræver imidlertid samarbejde med andre, og at der findes flere midler.
”Vi vil gerne videreudvikle Buggi sammen med skolebiblioteker, bibliotekarer og skolebørn, og vi er meget interesserede i dialog om samarbejder med andre produkter og projekter, der ønsker at styrke børns læselyst,” siger Stine Weymann.
Slutspurt hjemmefra
Udover alt forarbejdet med bl.a. prototyper, afprøvning på børn i målgruppen, udvælgelse af bøger og udarbejdelse af vokabular for tags har selve udviklingen af sitet været et intensivt forløb på bare fire uger. Slutspurten klarede DBC’s it-udviklere endda hjemmefra pga. Corona-situationen.
”Vi har prioriteret at få Buggi i luften med det samme, og vi linker til eReolen Go for de bøger, der findes der. Forhåbentlig kan det hjælpe børnene til at finde ny inspiration til læsningen, også i den aktuelle situation, hvor de fysiske biblioteker er lukket,” siger Stine Weyman.
Inspireret af Læsekompas for voksne
Tilgangen i Buggi er inspireret af et lignende men også langt mere omfattende site for voksne: Læsekompasset, som dels er et værktøj for bibliotekerne og dels sitet læsekompas.dk, der giver inspiration til skønlitteratur for voksne.
03.04 2020