Gymnasieelever og andre kan nu lettere vurdere, om faglitterære artikler har det rette niveau.
Gymnasieelever, der skal skrive opgave om tvangsfjernelser, analysere en bestemt filmgenre i mediefag eller skrive studieretningsopgave i bioteknologi og matematik, kan nu lettere ramme artikler, der passer i sværhedsgrad.
De undgår nemlig både alt for svære forskningsartikler og alt for letbenede og underholdningsprægede artikler, hvis de søger i fx bibliotek.dk og afgrænser søgeresultatet til Gymnasieniveau (i facetten ”Fagligt niveau”).
Det lader sig gøre, fordi DBC har forsynet næsten 1,4 millioner registreringer af danske artikler med koder, der angiver det faglige niveau.
Både bagudrettet og løbende fremover
Vurderingen af det faglige niveau er sket som helhed for hvert af de tidsskrifter og aviser, som indekseres i Dansk artikelindeks, sådan at alle artikler fra samme tidsskrift har fået samme niveaukode. Koderne er indsat i artikelposterne med bagudvirkende kraft – også ved tidsskrifter, der ikke længere udkommer, eller som har skiftet navn.
DBC registrerer løbende artikler fra syv aviser og ca. 620 tidsskrifter, og det vil fremover være standard, at de indeholder oplysninger om fagligt niveau.
Vi opererer i praksis med fire niveauer for faglige artikler: Gymnasieniveau, Fagligt niveau, Forskningsniveau og Alment niveau. Hver artikel kan være registreret som relevant for flere af disse, og det er naturligvis muligt at afgrænse sin søgning ud fra et hvilken som helst af niveauerne.
Siden 2010 har vi angivet fagligt niveau ifm. faglitterære bøger, netdokumenter, mulitmedier, film og lyd. Se evt. Bibliografisk nyt: 008 *x-kodning for niveau på faglitteratur.
13.01.20