Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » DBC fylder 25 år
Personal tools

DBC fylder 25 år

Den 14. oktober kan DBC fejre 25 år som producent af metadata og udvikler af infrastruktur til de danske biblioteker og dermed borgere.

Den 14. oktober 2016 kan vi fejre 25 år som producent af metadata og udvikler af infrastruktur til de danske biblioteker og dermed borgere.

DBC fylder 75 år

Den 30. september 1991 gik det daværende Bibliotekscentralen konkurs. Situationen var kritisk for biblioteker og bogbranche, der stod uden løbende leverancer af data om nye bøger.

På bare to uger lykkedes det – mandag den 14. oktober 1991 – at etablere Dansk Bibliotekscenter med Gyldendal, Kommunernes Landsforening og Københavns Kommune som ejere.

Kommuner og stat i fællesskab

I dag ejes DBC af KL og staten. Det fælles kommunale og statslige ejerskab afspejler sig i den unikke fælles infrastruktur, Danmark har på biblioteksområdet på tværs af kommunale og statslige biblioteker.

Et par eksempler:

  • Sammenhæng mellem nationalbibliografi og bibliotekskatalogisering: DBC står på bogområdet både for at registrere til den danske (statslige) nationalbibliografi og for registreringen af biblioteksrelevante bøger med de data, der er målrettet brugen i folke- og skolebibliotekerne. Det foregår i én og samme proces og lagret i samme post, hvilket sikrer en omkostningseffektiv registrering – i modsætning til en række andre lande, hvor nationalbibliografisk og biblioteksrettet registrering foregår på to forskellige institutioner med deraf følgende risiko for dobbeltarbejde.
  • Etableringen af Danbib i 1994 som fælles it-infrastruktur og bibliografisk database for statslige og kommunale biblioteker.
  • Lanceringen i år 2000 af den borgervendte version af Danbib, bibliotek.dk, hvor man kan søge og bestille materialer hjem til sit eget lokale bibliotek – fra kommunale og statslige biblioteker landet over.

Genanvendelige komponenter

DBC er en non profit-virksomhed, der ikke udbetaler udbytte til ejerne. Vi er en del af det samarbejdende biblioteksvæsen og har fokus på effektivt genbrug af fælles ressourcer.

For ti år siden skete et afgørende strategisk skifte til open source og serviceorienteret arkitektur, hvor DBC besluttede at bygge biblioteksinfrastrukturen i genanvendelige komponenter.

Denne strategi har senest udmøntet sig i, at DBC-udviklede komponenter som fælles ’databrønd’ og webservices til søgning, bestilling og mange andre funktioner i dag er grundlag for bibliotekernes fælles hjemmesideløsning (DDB CMS) og for det Fælles Bibliotekssystem, som hovedparten af de danske kommuner er i færd med at indføre, ja faktisk består omkring en tredjedel af Fælles Bibliotekssystem af genanvendt infrastruktur, som bibliotekerne dermed slipper for at betale for to gange.

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.