Stine Weymann, projektleder hos DBC og Carsten Dalbo Pedersen, administrerende direktør for Fonden DBK
Det skal være meget lettere for børn at finde gode bøger, som de får lyst til at læse. DBC vil være med til at skubbe på netop det. Vi er derfor meget stolte over, at vi har fået midler fra Fonden DBK til at videreudvikle et digitalt ’Læsekompas’ for børn.
I første omgang skal kompasset hjælpe elever i 3.-5. klasse med at finde bøger på skolens bibliotek, der lige rammer hver enkelt barns lyst, interesser, nysgerrighed og læseniveau.
DBC har for nylig lanceret laesekompas.dk, hvor voksne kan få forslag til skønlitteratur på baggrund af bøger, de i forvejen kan lide, eller på baggrund af særlige ord, som bøgerne er ’tagget’ med, og som beskriver stemningen og læseoplevelsen i øvrigt – om tempoet fx skal være hæsblæsende eller dvælende, eller om stemningen skal være gribende, dybsindig, sørgelig etc.
Et positivt skub til læselysten
Hvis vi skal lykkes med at lave et læsekompas for børn i 8-12 års alderen, som børnene også selv kan og vil bruge, kan vi ikke bare lave en simpel tilpasning af voksenversionen. Både grænseflade, visuelt udtryk, indhold og ikke mindst de særlige ord, der beskriver læseoplevelsen, skal være målrettet børnene i denne aldersgruppe.
På sigt drømmer vi om, at kompasset også skal kunne tilpasses i forskellige udgaver til børn i forskellige aldersgrupper. Det hele kræver en masse viden, som DBC ikke har, men vi er allerede nået et lille stykke på denne vidensrejse sammen med dem, som det hele drejer sig om: børnene – og vi er i fuld gang med at opbygge tæt samarbejde med dygtige faglige kræfter fra skolebiblioteker, børnebiblioteker og universiteter og andre, som brænder for at være med til at give alle børns læselyst et stort positivt skub.
Oplevelsesord for børn
De 175.000 kroner, som Fonden DBK giver til projektet, skal finansiere en del af udviklingsarbejdet. De gør det nemlig muligt at fastlægge hvilke oplevelsesord, der appellerer til børn, når de vælger, hvad de har lyst til at læse, og knytte dem til 500 centrale børnebøger, der i første omgang skal udgøre det primære indhold i børnekompasset.
Ud over DBC har også projektet 2200 Godnathistorier og De Gyldne Laurbærs boghandlerpris modtaget penge fra DBK Fonden til støtte af projekter, der fremmer læselysten.
Billedet øverst af projektleder ved DBC Stine Weymann og administrerende direktør for Fonden DBK er fra overrækkelsen, der fandt sted på årets Bogforum.
21.11 2019