Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Nyheder » Appelord sætter læseoplevelsen i centrum
Personal tools

Appelord sætter læseoplevelsen i centrum

DBC nyhed udsendt den 30. april 2024

Illustration til DBC nyhed om appelord. Udsendt den 30. april 2024

30 april 2024

Ved hjælp af såkaldte appelord kan brugerne fremover søge litteratur ud fra læseoplevelsen. Appelord er nu en del af den Fælles Biblioteksinfrastruktur, FBI.

 

Hvordan udtrykker børn og voksne, hvilken slags litteratur de har lyst til at læse? Det kan være svært at sætte ord på og ikke mindst indtaste i et søgefelt på en hjemmeside.

Tidligere har det kun været muligt at søge litteratur ud fra titel, forfatter og traditionelle emneord, når man gik på bogjagt på de lokale folkebibliotekers hjemmesider eller på Bibliotek.dk. Men fremover kommer børn og voksne til at kunne søge litteratur ud fra smag og præferencer i forhold til stemning, skrivestil, tempo, miljø, længde, sværheds­grad med mere. Med andre ord ud fra den ønskede læseoplevelse.

Det bliver muligt, fordi bøgerne fremadrettet bliver indekseret med ord, der beskriver den læseoplevel­se, som bøgerne giver. Vi kalder dem appelord.

Appelord en nu en del af FBI

I 2023 besluttede styregruppen for Bibliotekernes Data og It, at appelord skal være en del af den Fælles Biblioteksinfrastruktur, FBI, og nu er appelordene så blevet implementeret i infrastrukturen.

Det betyder, at nye skønlitterære bøger til voksne og bøger til børn i alderen 8 til 12 år får tildelt appelord. Det gælder dog ikke alle nye bøger, men kun dem, der er udvalgt til at få en ma­terialevurdering.

Appelordene blev oprindelig udviklet til de to inspirationssites Læsekompas og Buggi, som begge har fokus på at give inspiration til læsning ud fra selve læseoplevelsen. Derfor har cirka 10.500 børnebøger og 11.700 voksenbøger i dag appelord.

Søg med appelord

Grobunden er dermed lagt for, at brugerne kan se bøgernes appelord på bibliotekernes hjemmesider. Appelordene er blevet tilføjet vores biblioteksdata, så bibliotekerne kan implementere dem på deres hjemmesider via FBI-API. FBI-API’et giver adgang til data og funktionalitet i den Fælles Biblioteksinfrastruktur.

Derudover er appelor­dene søgbare med avanceret søgning. Det betyder, at det er muligt at søge efter litteratur ud fra de forskellige appelord.

Der er også tilføjet to nye søgeservices, hvor der søges specifikt efter henholdsvis skønlitteratur til voksne og litteratur til børn i alderen 8 til 12 år. Og så er det muligt at få anbefalet litteratur ved hjælp af to nye recommendere, som foreslår materiale, der minder om et andet materiale, ved at udnytte appelordene.

Se de mange appelord

Selve appelordene – som du kan søge på for eksempel på Bibliotek.dk under avanceret søgning – kan du se på henholdsvis Læsekompas og Buggi

Læs mere om appelord på Danbib.

Illustration af faktaboks til Appelord

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.