Videre til indhold | Videre til menunavigation

Navigation

Søg
Du er her: Forside » Databrønden giver dig alt i ét hug
Personal tools

Databrønden giver dig alt i ét hug

Her får du overblik over, hvad biblioteker og brugere har fået ud af den databrønd, som så dagens lys i 2010, og som nu er på vej i en version 3.5. Artikel fra #dbc nr. 3, juni 2015.

Her får du overblik over, hvad biblioteker og brugere har fået ud af databrønden.

Brøndkomplekset - klik for stort billede

Når Magnus og hans mor søger på ’komodovaran’ på bibliotekets hjemmeside i Horsens, får de en artikel fra Verdens dyr med i søgeresultatet. Det sørger databrønden for.

Samme databrønd sørger også for, at Magnus’ far opdager avisanmeldelserne af Kim Leines ’Afgrunden’, som han har fundet på bibliotek.dk.

De fleste danske folkebiblioteker bruger nu den nationale databrønd som metadata- og søgeplatform. Det samme gælder bl.a. bibliotek.dk, professionshøjskolerne og ereolen.dk. Og DBC migrerer nu også Danbib til databrønden – en udvikling, som i første omgang det fælles bibliotekssystem kommer til at gøre brug af.

Lettere adgang til forskellige kilder

Et af de vigtigste formål med databrønden har helt fra begyndelsen været at styrke biblioteksformidlingen ved at gøre det muligt for brugerne at søge på tværs af kilder i ét hug.

I stedet for først at søge i bibliotekets katalog og dernæst i f.eks. en artikeldatabase via et særskilt menupunkt på bibliotekets hjemmeside, klarer databrønden det hele i én søgning, og giver ét samlet søgeresultat – rangordnet og sorteret på tværs af datasæt. De elektroniske kilder, som bibliotekerne betaler licens for at stille til rådighed, er dermed blevet mere synlige for brugerne.

Mere overskueligt søgeresultat

De data, der ligger i brønden, og som kommer fra bibliotekernes kataloger, bibliotek.dk og en række andre kilder som f.eks. Litteratursiden, Forfatterweb, Ebrary osv., har oprindeligt forskellige formater.

Et lille hold af medarbejdere på DBC skriver og vedligeholder koder, der konverterer de forskelligartede data til DKABM-formatet, inden de kommer i brønden. Denne ’ensretning’ betyder, at brugeren kan søge i de forskellige data, uden at de ser meget forskellige ud, når søgeresultatet kommer frem i grænsefladen.

Brønden ’matcher’ også poster. Blandt andet grupperer den et ’værk’, sådan at det samles, selvom metadata ikke beskriver samme materialetype. Fordelen for brugeren er, at alle versioner af et materiale ses samlet. Brugeren slipper altså for en række hits, der hver især svarer til henholdsvis lydbogen, e-bogen, den fysiske bog osv. Dermed bliver det mindre nødvendigt for brugeren at sortere information fra i søgeresultatet.

Hurtigt videre til supplerende info

Indholdet i databrønden er bundet sammen af relationer. Når Magnus’ far nemt kan finde avisanmeldelserne af Kim Leines bog i bibliotek.dk, er det, fordi DBC danner relationer mellem bogposten og de enkelte anmeldelser i Politiken, på Litteratursiden osv. Der er både relationer til andet indhold i brønden og til indhold, der ligger på nettet. På den måde kan brugeren få supplerende oplysninger af mange forskellige slags.

Danbib på vej i brønden

Version 3.5 er på trapperne. Der sker i forbindelse med en migrering af Danbib-systemet til brønden, hvilket betyder, at Danbib-komponenter og services vil kunne bruges i mange forskellige sammenhænge.

Blandt andet har DBC i 2014 udviklet komponenter og services, der understøtter bestillinger, lånesamarbejde og effektivisering af datas vej ind og ud af brønden. Disse Danbib-services bliver integreret til det fælles bibliotekssystem, Cicero, hvor de udgør, hvad der svarer til cirka en tredjedel af det ny bibliotekssystem.

Version 3.5 vil kunne håndtere, at Cicero-bibliotekerne kan bruge databrønden som fælles, central katalogbase, som de kan katalogisere til. Det samme gælder forsknings- og uddannelsesbibliotekerne, hvis de ønsker det.

Samtidig betyder et udvidet system til at håndtere beholdningsoplysninger, at søgegrænseflader bedre kan koble bibliografiske data med informationer om eksemplarstatus, så låneren for eksempel vil kunne filtrere en søgning til bøger, der lige nu er hjemme på den lokale filial.

Artiklen har været bragt i #dbc nr. 3 fra juni 2015.

Læs også artiklen 'Hekseri og behændighed'

Artikel i #dbc nr. 3

Cookies om besøgsstatistik

DBC bruger open source-softwaren Matomo til at analysere brugen af www.dbc.dk, så vi kan forbedre sitet. Vi hoster selv løsningen og deler dermed ikke data med tredjepart.

Vi opsamler data om ip-adresse, browser, operativsystem, land, hvilket link, du eventuelt bruger for at komme til sitet, hvornår du besøger sitet, hvilke sider, du besøger, og i hvor lang tid, samt hvad du klikker på og eventuelt downloader. Data anonymiseres, før de gemmes.

Du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage.